På søndag spilles «seriefinalen» mellom Real Madrid og Barcelona på Estadio Santiago Bernabéu. Vi starter oppladningen med litt mimring. Slik gikk det for henholdsvis fem, ti og femten år siden.
22. mars 2015: Barcelona 2-1 Real Madrid
Foran møtet mellom Barcelona og Real Madrid våren 2015 var det bare ett poeng som skilte de to gigantene. Bare to serierunder i forveien hadde Real Madrid gitt fra seg serieledelsen til erkerivalene fra Catalonia – en ledelse de hadde hatt siden november. Dette var tiden da betegnelsen «MSN» var i ferd med å få en ny betydning.
Luis Enrique startet med Claudio Bravo i mål, med cupkeeperen Marc-André ter Stegen på benken, Dani Alves, Gerard Piqué, Jérémy Mathieu og Jordi Alba startet i forsvar, Javier Mascherano hadde anker-rollen, med Ivan Rakitic og Andrés Iniesta som indreløpere, og helt på topp hadde man altså «MSN»; Lionel Messi, Luis Suárez og Neymar.
Real Madrid, som på denne tiden ble ledet av Carlo Ancelotti, startet med Iker Casillas i buret, det ikoniske stopperparet PepeRamos flankert av Dani Carvajal og Marcelo i forsvar, Luka Modric, Toni Kroos og Isco dannet midtbanetreeren, mens Bale, Benzema og Cristiano («BBC») startet lengst fremme.
Innledningsvis i oppgjøret fikk Cristiano Ronaldo en kjempemulighet til å sende Real Madrid i føringen, men avslutningen fra to meters hold ble reddet av tverrliggeren. I det 19. minutt slo Lionel Messi et innoverslått frispark som Jérémy Mathieu styrte i mål med pannebrasken. 1-0, Barça. Men gleden var kortvarig. Bare tolv minutter senere utlignet Real Madrid ved Cristiano Ronaldo, etter at Karim Benzema la ballen på sølvfat til portugiseren med hælen. Real Madrid presset intenst mot slutten av 1. omgang, og fikk et korrekt annullert mål for offside. I 2. omgang fortsatt Ancelottis menn der de slapp, og Claudio Bravo måtte parere med en strålende redning på et skudd fra Karim Benzema. I det 56. minutt slo Neymar en god langpasning i bakrommet som Luis Suárez snappet opp. Uruguayaneren tok ned ballen på én berøring, før han sendt den til høyre for Iker Casillas. 2-1, Barça. Etter scoringen fikk Barcelona kampen mer inn i sitt spor. Katalanerne vant oppgjøret 2-1, i det som ble en nervepirrende affære.
Etter kampen mot Real Madrid vant Barcelona 13 kamper, spilte to uavgjorte og tapte én. Kampen de tapte var returoppgjøret mot Bayern München i semifinalen i Champions League, som uansett sendte dem til finalen i turneringen. Barcelona vant som kjent både ligaen, Copa del Rey og Champions League denne våren. Real Madrid tok 92 poeng i ligaen, to poeng mindre enn Barcelona. Etter sesongen fikk Carlo Ancelotti sparken som Real Madrid-sjef.
10. april 2010: Real Madrid 0-2 Barcelona
Oppgjøret mellom Real Madrid og Barcelona våren 2010 var en seriefinale av de sjeldne. Begge lagene vant stort sett alle kampene de spilte, og det tilhørte sjeldenhetene at noen av dem skled på bananskall. Begge lagene var dominerende og bunnsolide, også Real Madrid. Og begge lagene lå à poeng før de entret gressteppet på Santiago Bernabéu. Barcelona ledet riktignok på innbyrdes etter 1-0-seieren på høstsesongen hjemme på Camp Nou.
Chilenske Manuel Pellegrini stod på sidelinjen for hvittrøyene fra hovedstaden og startet med blant andre Iker Casillas, Sergio Ramos, Ezequiel Garay, Xabi Alonso, Marcelo, Fernando Gago, Rafael van der Vaart, Gonzalo Higuaín og Cristiano Ronaldo.
Pep Guardiola startet med følgende lag; Víctor Váldes stod i mål, Puyol, Piqué, Milito og Maxwell utgjorde forsvarssfireren, Sergio Busquets spilte som pivót med Xavi Hernández og Seydou Keita ved sin side, mens Dani Alves (!), Lionel Messi og Pedro Rodríguez spilte lengst fremme.
På sedvanlig vis kontrollerte Barcelona spillet fra start. Messi var toneangivende, som alltid. Tidlig i 1. omgang ble argentineren felt av Álvaro Arbeloa innenfor hjemmelagets 16-meter. I dag ville VAR gitt Barcelona straffespark i den situasjonen. Etter 31 minutter kombinerte Lionel Messi nydelig med Xavi Hernández, hvor Messi avsluttet med høyre og sendte Barcelona i føringen. Real Madrid fikk noen få muligheter til å bryte Barcelonas ballbesittelse, men klarte ikke å utnytte mulighetene sine. I det 56. minutt var Xavi servitør igjen da han tredde igjennom Pedro Rodríguez, som økte til 2-0 alene med Iker Casillas. Begge lag fikk sine sjanser etter målet, men kampen ebbet til slutt ut i tre poeng for Barcelona.
Barcelona vant La Liga våren 2010, tre poeng foran sine bitre rivaler. Med henholdsvis 99 og 96 poeng satte Barcelona og Real Madrid en rekord som ikke har blitt slått siden; aldri før har de to klubbene tatt like mange poeng til sammen. Manuel Pellegrini, som for øvrig fortsatt står fortsatt igjen som den Real Madrid-treneren i historien med høyest seiersprosent (75%), fikk sparken etter sesongen.
10. april 2005: Real Madrid 4-2 Barcelona
Real Madrid lå ni poeng bak Barcelona før oppgjøret på Santiago Bernabéu våren 2005. Kongens lag stilte stjernespekket, med store navn som Iker Casillas, Roberto Carlos, David Beckham, Zinedine Zidane, Raúl, Michael Owen og Ronaldo Fenômeno. På trenerbenken satt brasilianske Vanderlei Luxembourgo, som på denne tiden inne i en nokså suksessfull start som Real Madrid-sjef.
Frank Rijkards elleve utvalgte var heller ikke nybegynnere, langt ifra. Víctor Váldes voktet buret, forsvarsfireren bestod av Juliano Belletti, Oleguer, Puyol og Gio van Bronckhorst, Rafael Márquez spilte i den dype midtbanerollen med Xavi Hernández og en sveisen Andrés Iniesta ved siden av seg, mens angrepet var euro-afro-amerikansk representert gjennom Ludovic Giuly, Samuel Eto’o og Ronaldinho.
Hjemmelaget kjørte over katalanerne fra start. I det syvende minutt slo Ronaldo et følsomt innlegg til Zinedine Zidane på bakre stolpe, som kunne heade inn 1-0 på blank kasse. I det 20. minutt økte hvittrøyene til 2-0. David Beckham slo et frispark med sin gudbenådede høyrefot, hvor Ronaldo Fenômeno stanget inn ballen i mål med hodet, via Víctor Váldes. Båre åtte minutter senere reduserte Barcelona ved Samuel Eto’o, som fikk iherdig hjelp fra Xavi Hernández i forkant av scoringen. Barcelona kom inn i kampen etter reduseringen, men på overtid av 1. omgang økte Real Madrid forspranget. Raúl satte inn 3-1 etter et lavt innlegg fra Roberto Carlos.
Etter pause tok Barcelona kontroll over kampen, og dominerte banespillet i jakten på en ny redusering. Mens Barcelona-forsvaret stod høyt slo David Beckham en strålende gjennomspillspasning til Michael Owen, som i stedet punkterte kampen og la på til 4-1 for Real Madrid. I det 73. minutt pyntet Ronaldinho på resultatet for Barcelona da han skrudde et frispark på utsiden av muren, utagbart i Iker Casillas’ lengste hjørne.
Seieren gjorde tittelkampen noe mer interessant, men Real Madrid greide ikke å innhente Barcelonas forsprang. Katalanerne vant til slutt La Liga fire poeng foran Real Madrid våren 2005. For øvrig kulminerte prestasjonene Ronaldinho leverte dette året i at han vant Ballon d’Or for andre og siste gang et drøyt halvår senere.