Det ble et dramatisk helkatalansk derby i den femte runden i La Liga søndag kveld. Etter at Barcelona oppskriftsmessig tok ledelsen ved Lionel Messi, snudde hele kampbildet seg da nyinnkjøpte Clement Lenglet fikk marsjordre fra dommer Jesus Gil Manzano etter en omdiskutert situasjon.
Oppskriftsmessig ledelse
Etter 18 minutter får Barcelona dagens første nettkjenning. Pique spiller en nydelig ball til Semedo, som gir ballen videre til Vidal. Chileneren er både god og heldig da han parkerer to forsvarere før han sender ballen inn til Messi som enkelt plasserer ballen i nettet fra 12 meter. Sesongens femte ligascoring for verdens beste spiller.
Omdiskutert situasjon
I løpet av det første kvarteret fikk vi se en tendens til at dagens dommer la kortlista lavt, noe som Clement Lenglet fikk merke etter drøye 34 minutter spilt. I en duell med bortelagets Pere Pons får franskmannen tildelt frispark etter å ha blitt sparket ned. Plutselig viser Manzano VAR-tegnet, og et halvt minutt senere drar han frem det røde kortet i retning Lenglet. TV-bildene viser at stopperen treffer Pons i ansiktet med albuen sin i duellen hvor han blir sparket ned, og Barcelona må derfor fullføre kampen med bare 10 mann. Lite å gjøre med, men ingen tvil om at kortet var i det strengeste laget.
Utligning
Girona så ut til å bli motivert av dette, og like før pause kom utligningen. Pique ser ut til å ha kontroll etter et oppspill i boksen, men Stuani klarer å snappe ballen opp foran beina på vår ellers solide stopper. Dermed får goalgetteren en enkel jobb med å lobbe ballen over ter Stegen.
Slapt forsvarsspill
Bare fem minutter ut i den andre omgangen går bortelaget opp i ledelsen, og igjen er Pique toneangivende med negativt fortegn. Bortelagets Portu blir spilt i bakrom, og parkerer Pique i løpsduellen hvor han dermed ender opp med å takle Portu inne i 16 meteren. Spissen reiser seg opp og får avfyrt et skudd som ter Stegen redder glimrende. Ballen havner dog i beina til Stuani, som banker ballen over vår sisteskanse.
Pique gjør opp
Etter drøye timen spilt sitter utligningen for hjemmelaget. Barca triller ball rundt 16-meteren til Girona, men får etterhvert spilt seg inn. Suarez får skutt, men ballen blir blokkert av bortelagets keeper. Ballen havner høyt i lufta, og der er Pique sterkere enn på bakken. I en duell med to forsvarere rager han soleklart høyest, og får headet inn utligningen.
Det ble et solid trykk den siste halvtimen, men uten flere nettkjenninger. Barcelona beholder førsteplassen på tabellen, med bedre målforskjell enn Real Madrid.
Vurderinger:
Ter Stegen (3): Kan ikke lastes for noen av målene, og gjør ellers noen fine redninger vi har for vane for å se.
Semedo (3): En ganske anonym kamp fra Semedo. Gjør ingen store blundere defensivt, men bidrar heller ikke nok fremover.
Pique (3): Dagens mann både på vondt og godt. Håpløst forsvarsspill på begge baklengsmålene, men viser sin luftstyrke på utligningen.
Lenglet (1): Ser usikker ut sammen med Pique den første halvtimen, og gjør ikke akkurat situasjonen bedre da han får marsjordre. Selv om kortet er strengt, har han ingen grunn til å løfte albuen slik han gjør. Antakeligvis mister vi de tre poengene her.
Alba (2): Får ikke ting til å stemme i dag. Løper mye og smart, men leverer dårlige innlegg gang på gang.
Busquets (3): Leverer en OK kamp, men ikke noe mer enn det. Ikke like blekksprut som vi er vant til å se han.
Arthur (3): Får ikke ting helt til å stemme. Roter bort ballen et par ganger, men viser også at han har en meget trygg pasningsfot.
Vidal (4): Beste kamp for Barcelona så langt. Er ikke mye involvert, men gjør gode valg de gangene han er det. Nydelig assist til Messi på 1-0, hvor han drar av to mann før han finner Messi i feltet.
Dembele (2): Starter kampen lovende, med et par raid vi kjenner så godt til. Etterhvert fungerer ikke ting like godt, og han mister ballen stort sett hver gang. Byttes ut til fordel for Umtiti i pausen.
Suarez (3): Jobber bra idag, Suarez. Er som det vanlige, prøver mye hvor det fungerer i ny og ned. Har noen gode sjanser på å komme seg på scoringslisten, men avslutningene sitter ikke helt idag.
Messi (5 BB): Barcelonas beste. Gjør mye riktig, og er sikker som banken da han gir oss ledelsen. Leverer også noen herlige dribleshow og gjennombruddspasninger. Får fire frisparkmuligheter, med et tverrliggerskudd som beste forsøk.
Umtiti (3): Kommer inn halvveis ut i kampen. Kan ikke gjøre noe med det 1-2 scoringen, selv om vi gjerne skulle sett han markere Stuani litt bedre.
Coutinho (4): Kommer inn etter drøye timen spilt, og bidrar mye etter innhoppet. Gjør noen gode valg, og er nære ved å gi oss tre poeng med et skudd som stryker stolpen.
Rakitic (3): Kommer inn samtidig med Coutinho. Er ikke mye involvert, verken offensivt eller defensivt.
NB! På grunn av en liten teknisk utfordring står ikke forfatternavnet i toppen av artikkelen. Dagens referat og vurderinger er skrevet av Jørgen Rørstad.