Camp Nou er arenaen for presidentvalget som skjer lørdag. Kandidatenes kampanjedager er nå over og skjebnen deres ligger i Barça-medlemmenes hender.
En av FC Barcelonas mange verdier, og som klubben er kjent for, er det demokratiske aspektet ved klubben, og i disse dager hendholdsvis presidentvalget. Det beste eksempelet på dette er antageligvis hvordan Barça, i motsetning til andre profesjonelle klubber rundt om i verden, ikke er et aksjeselskap, men en non-profit organisasjon som eies av sine medlemmer. Og det er nettopp disse medlemmene som skal stemme frem en president for organisasjonen FC Barcelona, lørdag 18. juli.

Tidlig valg

Mandatet for presidentskapet ble utvidet fra fire til seks år i 2009, som var så lenge Sandro Rosell, som ble valgt som president etter et rekordflertall (61,5..%) i juni 2010, egentlig skulle sitte som president. Det skulle dog gå annerledes da han resignerte fra sin posisjon i januar 2014 og ble erstattet av daværende vise-president Josep Maria Bartomeu.
Grunnen til at valget skjer i sommer og ikke sommeren 2016, kommer av at Bartomeu — etter fansens ønske — la frem at han ville fremskynde presidentvalget med ett år, grunnen var:

— For å beskytte klubben fra et spenningsnivå som ikke hjelper oss å drive klubben. Alt sammen påvirker laget og det er derfor vi fremskynder valget til slutten av denne sesongen — for å dempe uroen og hjelpe laget.

Kandidatene

Det var originalt sju kandidater til presidentvalget, men tre av disse mislyktes i å skaffe seg det nødvendig antallet underskrifter fra medlemmer. De fire kandidatene er, i alfabetisk rekkefølge:
Josep Maria Bartomeu: Har hatt forskjellige stillinger i FC Barcelona. Mellom 2003 og 2005 var han syremedlem som leder i seksjonen for håndball og basketball, sistnevnte en sport Bartomeu selv praktiserte i sine yngre dager, blant annet i ungdomssystemet til Barça. Han kom tilbake i 2010 som sportslig visepresident under Rosell, en rolle han hadde helt til januar 2014 da han tok over som president etter Rosells resignasjon.
Agustí Benedito: 51-årige Benedito var med i Elefant Blau, Laportas plattform mot tidligere president Josep Lluís Núñez, og deretter en del av Laportas sportslige kommisjon frem til han trakk seg i 2009. Var kandidat ved valget i 2010 og havnet på andre plass.
Toni Freixa: Støttet kandidat Lluís Bassat i 2000. Senere fra 2003 til 2005 var han juridisk rådgiver for Joan Laportas styre. Freixa har også vært president i disiplinærkomitéen, en stilling han forlot i oktober 2014. I 2010 ble han sekretær og talsmann for klubbens styre under Sandro Rosells presidentperiode.
Joan Laporta: Ble 15. juni 2003 valgt som president for FC Barcelona med 52.7% stemmer, og gjenvalgt i 2006. Under denne perioden vant klubben Champions League to ganger, inntektene til klubben steg 300% på sju år og medlemstallet steg fra 106.135 til 173.701. Laporta fikk frem den historiske Unicef-avtalen i 2006 der Barça forpliktet seg til å økonomisk samarbeide med organisasjonen og i tillegg la deres logo pryde forsiden av blaugrana-drakten.

Slik fungerer valget

Etvhert voksent medlem har stemmerett gitt at: De er lovlig arbeidsufør, har vært medlem i minst ett år, har ikke hatt sitt medlemskap suspendert og at vedkommende er inkludert i manntallet. Stemmene må avgis i egen person — det er ingen mulighet for elektronisk stemmegivning. Medlemskort er ikke pålagt for å stemme — et nasjonalt ID-kort er nok.
De fire presidentkandidatene har fra 9. juli til og med torsdag 16. juli hatt sine kampanjer hvorav høydepunktet, der de fire sammen stilte til debatt, ble sendt på direktesent TV torsdag 16. juli.
Selve stemmingen skjer fra kl 09.00 lørdag morgen til 21.00 lørdag kveld. Resultatene blir ikke annonsert før søndag morgen.

Masse aktiviteter

Valgdagen handler ikke bare om å komme til Camp Nou, putte stemmelappen i en valgurne og dra. Klubben har sørget for at lørdagen skal bli en morsom dag til glede for hele familien. Aktivitene inkludere blant annet muligheten til å ta bilde med La Liga, Copa del Rey og Champions League trofeet som Barça vant i sesongen som var, en eksklusiv omvisning av stadion som inkluderer vip-tribunen, førstelagets garderobe og for barn mellom 5-14 år til å skyte et skudd eller to på mål. I tillegg er det mange andre varierte aktiviteter for både barn og voksne å bryne seg på.