I morgen kveld skal den første finalisten i årets Champions League bli klar, og etter en svært underholdende kamp med taktikk, samspill og ikke minst fotballkvalitet fra øverste hylle er det stor forventning til denne kampen. Selv om Barcelona har med seg tre mål etter det første oppgjøret, var likevel kampen i seg selv jevnspilt og ingenting kan sees på som avgjort før sluttsignalet gis i morgen kveld.

Barça med stor fordel både mentalt og fysisk

I helgen var begge lagene i aksjon på lørdag i hver deres respektive liga, men i svært forskjellig format og setting. Liverpool på deres side står i en neglebitende duell mot Manchester City om ligatittelen i England og hadde ikke noe annet valg enn å slå Newcastle i en meget dramatisk bortekamp skulle håpet om å vinne ligaen fortsatt være i live. Etter at det lenge hadde stått 2–2 kunne tittelhåpet virke å svinne hen hos Liverpool, men Divock Origi dukket opp med et hodestøt i det 86. minutt som sikret tre poeng for Merseyside-klubben. Dette skjedde dog ikke uten videre konsekvens da de for det første spilte med nesten identisk lagoppstilling som mot Barcelona, og nøkkelspilleren Salah måtte ut med skade.

Barcelona på deres side kunne hvile samtlige spillere som hadde vært i aksjon i det første oppgjøret mot Liverpool i deres kamp mot Celta Vigo, en kamp uten nevneverdig betydning da ligaen som kjent allerede er avgjort i Spania da katalanerne har stukket av med pokalen. Det mentale grepet om denne semifinalen er også katalanerne i besittelse av da alt presset ligger på tirsdagens verter som må score minst 3 mål, helst 4, for å avansere. De har riktignok hjemmefordelen, og supporterne på Anfield er ikke direkte lavmælte, men dette kan også virke til Barcelonas fordel. I bortekampen mot Roma i kvartfinalen i fjor gikk Barcelona fra et 4–1-resultat i det første oppgjøret til å tape 3–0 og miste semifinaleplassen. Sånne kamper kan skje dersom man, blant annet, undervurderer motstanderen og blir tatt på bakbeina fra første stund. Dette er noe som Liverpool-fansen faktisk kan bidra til å motvirke hos Barcelonaspillerne da gestene ikke et eneste sekund får anledning til å glemme hvor viktig denne kampen er fra supporternes side – både de tilreisende og hjemmefansen.

Lagnyheter

Liverpool hadde allerede Roberto Firmino i en tvilsom tilstand i forkant av det første oppgjøret. Brasilianeren kom innpå mot slutten av kampen da Klopp så det nødvendig å få med seg et viktig bortemål, men det gikk ikke veien for hverken resultatet eller Firmino da morgendagens kamp blir ugjennomførlig for 27-åringen. Naby Keïta ble skadet etter en smell mot Rakitic og er utelatt til oppgjøret. Mohamed Salah er også utelatt troppen. Det har vært usikkert hvorvidt egypteren skulle rekke semifinalen i morgen, men nå er det bekreftet at heller ikke toppscoreren er klar til å spille.

FC Barcelona ser ut til å være i tipp topp stand i forkant av semifinalen, med unntak av Ousmane Dembélé som dessverre ble skadet i helgekampen mot Celta Vigo. Franskmannens fart og den trusselen han er i angrep og på kontringer er en viktig ingrediens som kunne vært veldig handy for Valverde mot et Liverpool som må fram og score mål, men den gang ei, vi må klare oss uten ham i morgen. I hans fravær er det vanskelig å si om Coutinho er mannen som igjen kaprer plassen Dembélé kunne spilt, eller om Valverde går for en mer kontrollert ellever, 4-4-2-oppstilling og at Arthur får tillit fra start. En annen posisjon som utvilsomt var Barças svakeste punkt defensivt i det første oppgjøret var høyreback. Med farten til Mané på den kanten virker det umiddelbare valget å være Semedo som kan matche farten til senegaleseren i større grad enn Roberto, og som flere ganger har vist seg trygg i det defensive aspektet – også i Champions League. Men Sergi Roberto er vokst opp i La Masia og er en spiller med det vi kan kalle Barça-DNA og har flere ganger vist hva han er kapabel til, også mot de beste lagene.

Hva? Champions League, semifinale 2/2.
Hvem? Liverpool FC–FC Barcelona.
Hvor? Anfield, Liverpool.
Når? Klokken 21.00.

Forventet lagoppstilling

Liverpool FC: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson; Henderson, Milner, Wijnaldum; Shaqiri, Origi og Mané.

FC Barcelona: ter Stegen; Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba; Rakitic, Busquets, Arthur, Vidal; Messi og Suárez.