Det har blitt en skikkelig kappestrid blant «de tre store» i toppen av La Liga om dagen. Ingenting er på noen måte avgjort i kampen om ligagullet, og det store forspranget Atlético hadde ned til Barcelona og Real Madrid har krympet bemerkelsesverdig de siste ukene. Som det siste laget i aksjon i serierunde 28 etter at begge Madrid-lagene sikret seg tre poeng, lå presset på Barças skuldre i denne vanskelige bortekampen mot La Real for å holde andreplassen og drømmen om seriegull i live. Men Barcelona hadde åpenbart tatt på seg festdrakten for anledningen, kanskje for å hylle både Koeman, Alba, Griezmann og Ronaldinho som alle hadde bursdag i dag, uansett ble bordet duket til en festaften i San Sebastián.

Bursdagsbarna bidro før pause

Første omgang startet med mye kniving om ballbesittelsen, en evig kamp om å eie og ta kontroll over kampen. Uten spesielt store sjanser til noen av lagene med unntak av en god sjanse til Sociedad da Isak dro seg innover i banen, men avsluttet rett på ter Stegen. Innen den første halvtimen sprakk dog gjestene hull på byllen i det 37. minutt. Messi slapp ballen til Alba inne i sekstenmeteren, det ene bursdagsbarnet slo lavt inn til Dembélé som avsluttet rett på Remiro, men sisteskansen måtte gi retur som det andre bursdagsbarnet, Antoine Griezmann, banket rett i kassa. 1–0.

Like etter scoringen skjedde det en misforståelse mellom ter Stegen og Pedri hvor tyskeren trodde 18-åringen kom i støtte for å skape et pasningsalternativ, men Pedri gjorde heller en mot-fra-bevegelse som førte til at ballen havnet rett i klypene på Mikel Merino som umiddelbart fant Alexander Isak. Svensken snudde seg hurtig før han dundret til mot mål, men ter Stegen var kjapt nede og avverget en rettidig utligning fra vertene.

Førsteomgang var fortsatt ikke ferdig der. To minutter før hvilen var det istedenfor Barça som økte ledelsen ved Sergiño Dest da Messi fikk rettvendt seg mot Sociedad-forsvaret. Med en perfekt timet pasning fant han den fremadstormende amerikaneren langs høyresiden, og med en kontant avslutning doblet Dest ledelsen, og plutselig befant katalanerne seg i en meget komfortabel posisjon idet dommer José Munuera signaliserte for pause.

Kruttsterk oppvisning i andreomgang

Etter hvilen skulle Barcelona få umiddelbar belønning for å sende backene høyt i banen. I det 53. minutt driblet Jordi Alba seg ned langs venstrekanten og inn i sekstenmeteren før han la inn motsatt mot Dest. Amerikaneren lot seg ikke be to ganger, stupte inn for å møte innlegget og satte inn sitt andre for dagen, Barças tredje. Reprisen viste at Merquelanz så vidt kom seg først på ballen, men at spanjolens klarering traff Dest og gikk i mål.

Tre minutter senere ville Messi, som på dette tidspunktet ikke hadde skrevet seg på scoringslista, også være med på festen. Med et frekt løp bak forsvaret ble han funnet av en utsøkt pasning fra midtbanegeneral Busquets, og iskald ventet argentineren på det rette øyeblikket å lure ballen inn i buret bak Merino, og fant det.

Offsidemål og en suser fra Barrenetxea

Etter om lag en times spill ble Dembélé spilt gjennom forsvaret til vertene. Franskmannen satte fart på langs høyrekanten før han vendte opp og sendte ballen i hjørnet for Remiro, men VAR-bildene kunne konstatere at en liten centimeter av Dembélés skulder var i offside. Men ti minutter senere fikk Dembélé sjansen på nytt etter å ha driblet seg opp venstrekanten ved denne anledningen. I møte med Remiro var 23-åringen nådeløs og presis, og med en godt plassert avslutning satte lynvingen inn Barças femte for dagen.

Det er mange unge, spennende talenter i Catalonia om dagen, men jaggu finnes det noen godbiter i Baskerland også. 19 år gamle Ander Barrenetxea kom inn etter en times spill og ønsket å pynte litt på resultatet – og ja visst er det pynt. Først driblet han seg forbi et par-tre stykker på midten, slapp ballen til Fernández, fikk den tilbake umiddelbart før han dro av nok en forsvarsspiller og moste ballen opp i krysset bak en sjanseløs ter Stegen. Fotballkunst.

Messi med den sjette spikeren i kista

Mot sluttminuttene gjorde vårt tredje bursdagsbarn, Koeman, flere bytter. En av disse var publikumsyndlingen Riqui Puig. 21-åringen fikk bare fem minutter på seg for å utrette noe, men tok til takke med det. Da det kun gjensto ett minutt av ordinær tid stelte han i stand et vakkert samspill med Jordi Alba langs venstrekanten som til slutt endte opp hos Messi inne i feltet. Argentineren takket sistnevnte for ballen og enkelt bredsidet inn 6–1 for Barcelona.

Det konkluderer en meget sterk oppvisning i San Sebastián. Presset lå hardt over skuldrene til Koemans menn før kampstart, men samtlige leverte varene og rett og slett spilte en svært underholdende og overbevisende fotballkamp.

Vurderingene

Marc-André ter Stegen (5): Setter inn et par gode redninger mot Isak i førsteomgang og er god i pasningsspillet bakfra. Er nære ved å kunne dra hjem med smultringen i bagasjen, men må plukke ballen ut av nettet etter Barrenetxeas scoring, noe han neppe kan klandres for av noen – selv på Twitter.

Sergiño Dest (5+): God tilstedeværelse langs høyrekanten tidlig i kampen og fikk virkelig lønn for strevet senere. Holdt hodet kaldt da han satte 2–0, og var igjen på rett plass til rett tid da han satt sitt andre for dagen. To sterke involveringer og en svært god kamp av 20-åringen.

Óscar Mingueza (4): Spiller en kamp på det jevne i kveld, Mingueza. Ikke noe spesielt å trekke fram hverken positivt eller negativt.

Frenkie de Jong (5): Nok en kamp som midtstopper for de Jong som virkelig bekler rollen. Fungerer godt som ansvarshavende når det gjelder å spille oss ut av det høye presset til La Real. Blir sendt opp i midtbaneleddet idet Araújo kommer inn og leverer nok en strålende kamp.

Clément Lenglet (4): Undertegnede tipper det må ha smakt svært godt for Lenglet med denne kampen. Etter alle de store brølerne og tabbene vi har sett, er han i dag en del av et underholdende lag, med en velfungerende taktikk og formasjon. Spiller helt greit i dag selv om det naturligvis ikke er der vi vet nivået hans kan være, men dette har potensielt løftet noen tunge kilo ned fra franskmannens skuldre.

Jordi Alba (5+): Det ene bursdagsbarnet fortsetter å levere sterkt på backplass. Har beviselig ikke latt seg påvirke av at alderen nå lyder 32. Praktfull kamp av Alba.

Sergio Busquets (5): Pasningen til Messi på 4–0-scoringen er helt utsøkt. Styrer kampen på sedvanlig Busi-vis før han blir hvilt til fordel for Araújo i det 67. minutt.

Pedri (4+): Fortsatte i det gode sporet i kveld Pedri. Spiller med en utrolig modenhet til tross for sin alder, men viste kanskje noen tegn til at det har blitt mye spilletid og lite hvile i det siste? Uansett en meget godt gjennomført kamp, atter en gang, av 18-åringen.

Lionel Messi (5+ BB): En ting er prestasjonene, men det smilet? Det er så deilig å se.

Antoine Griezmann (5): Vårt andre bursdagsbarn startet feiringen da han åpnet målshowet i dag, men unnlot de karismatiske feiringene av respekt mot sin tidligere arbeidsgiver. Jobber ikke bare hardt for laget, men også smart de gangene han er nede på de defensive løpene. Absolutt en godt gjennomført kamp før han blir byttet ut fem minutter før slutt.

Ousmane Dembélé (5): Viste en vilje og presisjon over det han gjorde i dag som lover svært godt for franskmannens fremtid dersom han fortsetter i dette sporet. Meget godt spilt i dag.

Innbyttere

Ronald Araújo (4): Godt å få se litt av uruguyaneren på banen også. Forhåpentligvis holder han seg skadefri og skaffer seg mer verdifull spilletid.

Ilaix Moriba (4): Får noen ytterligere minutter på strømpelesten, men rekker ikke gjøre stort ut av seg.

Fransisco Trincão N/A: Ikke nok spilletid

Riqui Puig N/A: Ikke nok spilletid

Martin Braithwaite N/A: Ikke nok spilletid