Ilaix Moriba fikk sin første LA Liga-kamp fra start, og ungguten tok vare på sjansen, og vel så det.

FC BARCELONA 5–1 Deportivo Alavés SAD

Kampfakta
29′, 1–0 ved Trincao
45+2′, 2–0 ved Messi

Moriba lever opp til forventningene

Det var flere positive overraskelser i dagens startoppstilling. Riqui Puig virker endelig å begynne å overbevise Koeman, og fikk spille hele kampen fra start. Men mer oppsiktsvekkende var det at 18 år gamle Ilaix Moriba fikk starte kampen. La Masia-produktet har blitt beskrevet som ‘Barcelonas Pogba’, for sin kombinasjon av duellstyrke og fart, og teknikk og ballferdigheter. Og unggutten levde opp til forventningene, og hadde allerede før halvtimen spilt vunnet igjen flere baller. Han hadde også notert seg for en målgivende.
For etter en corner ligger unggutten smart igjen på motsatt hjørne av boksen, og plukker opp nedfallsfrukten. Istedenfor å gå på mål selv, finner han Trincao 45 grader ut, og portugiseren hamrer inn kveldens første mål.
Barcelona styrte kampen helt i første omgang, og var til tider oppe i 80% ballinnehav. Og det ble skapt sjanser også. Rett før pause trodde Messi at han hadde doblet ledelsen, men Griezmann som brant en kjempesjanse rett i forkant var i offside. Ihvertfall tre hår på skulderen hans. Men Messi fikk scoringen sin før pause, da han hamret en ball i høyre stolpe fra 18 meter. Det var det siste som skjedde i første omgang.

Bytter og baklengsmål

Med PSG ventende på tirsdag var Koeman tydelig innstilt på å bytte mer aktivt enn mot Sevilla tidligere i uka. I pausen ble Busquets tatt av til fordel for Umtiti — et bytte som sendte Frenkie tilbake på midtbanen. Ilaix Moriba skulle også bli tatt av, men desverre ikke før han gjorde en brøler. For der han sikkert er vant med bedre tid i Segunda, blir en farlig tversoverpasning plukket opp av bortelaget, og sendt videre til Rioja, som upresset får gå mot ter Stegen, som hadde få problemer med å overliste tyskeren. En sur ripe i lakken for unggutten, men en stor del av skylden må tilskrives Umtiti som står helt feilplassert i situasjonen, og Lenglet fra motsatt side er den som er «nærmest» press på Rijoa.
Men det ble aldri skummelt. En annen innbytter, Pedri, burde hatt kampens målgivende, med en utsøkt pasning til Messi, som sjokkerer med å ikke overliste keeper. Returen ble dog satt i mål av Trincao, som scoret sitt andre for dagen. Men Messi ville ikke være noe dårligere, da han få minutter senere får ballen av upresset av Griezmann, og hamret inn sitt andre i lengste kryss. Så serverte Griezmann like greit Firpo inn forbi keeper, og Barcelona var vipps oppe i 5-1.
Det ble også kampens endelige resultat, og Barcelona reiser seg fra fadesen mot Sevilla, og kanskje viktigere; virker å være i slag før tirsdagens viktige kamp mot PSG.

Vurderingene

Ter Stegen 4:
Får gjort lite på baklengsmåler når ingen av stopperne legger press på Rioja. Er ellers stødig, både defensivt og med pasningsfoten.
Mingueza 3:
Løser oppgaven som backup-back helt greit. Er ikke like naturlig med i angrepsspillet som en ren vingback ville vært, men løser sakene sine fint.
Frenkie 4:
Viser seg nesten som et tryggere alternativ på stopperplass enn Umtiti, og er også god de få minuttene han får på midtbanen.
Lenglet 3:
Kommer ikke godt nok oppi Rioja på baklengsmålet, som andreforsvarer bak en fraværende Umtiti. Styrer ellers forvaret bra, og viser seg som den beste stopperen Barcelona har tilgjengelig.
Firpo 4:
Blir lite innvolvert i det offensive spillet, men klarer seg greit bakover. Står mye feilplassert når laget har ballen, men er på rett tid da Griezmann serverer han på 5–1.
Busquets 4:
Er trggheten mellom forsvar og angrep, og er bidragsytende til at Alavés ikke skaper stort i den første omgangen Busquets spiller. Får hvile til pause.
Puig 5:
Virker endelig å ha overbevist Koeman, og er leken og lett med i Barcelonas pasnings- og angrepsspill. Har flere herlige chip-forsøk og andre lekre detaljer. Får ingen målpoeng i dag, men det er bare marginer om å gjøre.
Ilaix 4:
Vanskelig å holde seg objektiv når en unggutt går inn og har en sånn kamp fra start. Får spille 63 minutter, har en målgivende som kommer av god posijonering og uselviskhet, og burde hatt sitt eget mål om Trincao hadde gjengjeldt tjenesten. Har dog en stygg tversover som etterhvert leder til lagets eneste baklengsmål, og selv om han ikke er eneste skyldig i at det blir mål, trekker det ned. Men en veldig god kamp av en spennende spiller, når alder og erfaring tas i betraktning. Mer av dette!
Trincao 5:
Scorer to mål, blant annet målet som sender Barcelona fremover, og kunne hatt flere mål. Men, han burde også spilt Ilaix. Men, de to målene snakker for seg selv, og selv om han med rette kan være mer med i spillet generelt, så spiller unggutten en veldig god kamp, som bør gi selvtillit.
Messi 5 (BB):
Hamrer inn to kremmerhus av noen mål, er spilleren alle ønsker å spille vegg med, og viser at han fremdeles er helt i verdensoppen. Brenner uventet en situasjon alene med keeper, men det er det eneste man kan si negativt om Messi i kveld.
Griezmann 5:
Brenner sine egne målsjanser men står med to fine målgivende etter endte 90 minutter. Virker å spille på seg selvtillit, noe som syns på både spillet og ansiktsuttrykket til franskmannen. Må sette sine egne sjanser, men ellers en veldig god kamp også av Griezmann.

Innbyttere

Umtiti 2
Håpløst plassert i den ene store muligheten han er virkelig involvert i bakover. Virker stiv, og plasserer seg dårlig. Gjør seg ikke bort i pasningsspillet, men gjør kun det forventede av en Barca-stopper
Pedri 4
Burde hatt en målgivende pasning, men tidenes beste spiller bommer alene med keeper. Kommer inn med en halvtime igjen og spille, og er sammen med Puig og Messi leken og kreativ. At han starter på benk i dag kan tyde på at han er tiltenkt en plass i elleveren mot PSG.
Dest 3
Kommer inn rett før Barcelona punkterer kampen med tre raske scoringer, og får ikke vist seg frem på godt eller vondt. Ser at han har et mer naturlig løpsmønster på backplass enn Mingueza, men får utover dette lite å gjøre.