Athletic Bilbao – FC Barcelona


Kampfakta
3′, 1–0 Iñaki Williams
14′, 1–1 Pedri
38′, 1–2 Lionel Messi
62′, 1–3 Lionel Messi
90′, 2–3 Iker Muniain

Et aggressivt Bilbao fikk tidlig uttelling

Historisk sett har Barça lenge hatt en vrien motstander i Athletic Bilbao, som for kun to dager siden annonserte at deres tid med Gaizka Garitano bak roret var over, og at ringreven Marcelino har tatt over som manager. Marcelino har stukket kjepper i hjulene for Barcelona ved tidligere anledninger, som for eksempel i Copa del Rey-finalen 2019 da Marcelinos Valencia slo Valverdes Barcelona 2–1.

Flere kjepper skulle stikkes i Barcelonahjulene før tre minutter var spilt. Etter at Dest mistet ballen høyt oppe i banen viste baskerne ingen nåde i kontringsangrepet. Ballen ble raskt spilt opp til Raúl García som med en fin stikker fant Williams i bakrom. Den lynhurtige spissen løp fra alt og alle før han stoppet opp, vendte bort Lenglet og med en rolig avslutning sendte vertene i føringen.

Messi og Pedri utgjorde forskjellen

Barça virket dog ivrige etter å svare raskt på Bilbaos tidlige ledelse og skapte umiddelbart et par sjanser, spesielt iført Ousmane Dembélé som virket svært påskrudd. Målet kom til slutt etter at Messi, som plutselig befant seg i en venstreback-posisjon, løftet blikket fra dypt i banen og fant en fremadstormende de Jong på bakerste med en smått ellevill pasning. Nederlenderen viste godt overblikk og god kontroll da han på førstetouchet lempet ballen over feltet igjen til Pedri som enkelt stanget utligningen i mål.

Igjen skulle dette nyetablerte samarbeidet mellom Messi og Pedri vise seg fra sin beste side da Barcelona snudde kampen til 1–2. Messi fant Pedri i mellomrommet som med perfekt timing hælflikket ballen tilbake til argentineren på lekkert vis. Messi fant fram den gode gamle formen da han klinisk og rolig sendte gjestene i føringen.

Fortsatte den gode formen i andreomgang

Etter en litt treig start og et par gode sjanser for Bilbao etter hvilen skrudde Barcelona på turboen igjen iført Lionel Messi. Først var han nære på å sette Barças tredje da han dundret et skudd i krysstanga fra 20 meter. Kun minutter seinere, etter rundt en times spill, kom omsider argentinerens andre for dagen. Etter litt spill rundt Bilbaos 16-meter fant Alba Griezmann ute på venstrekanten av feltet. Franskmannen løftet blikket og dyttet ballen til Messi som fosset inn i boksen og smalt ballen i målet via tverrliggeren.

Messi med brøler

Akkurat idet 90 minutter er spilt vartet Messi, som så langt knapt hadde gjort en eneste feil, opp med en kjempetabbe på egen halvdel. Serverte ballen til Álex Berenguer i midten rett utenfor boksen som enkelt kunne sende ballen videre til kaptein Muniain som på lekkert vis plasserte reduseringen i lengste.

Vurderinger

Marc-André ter Stegen: (3) Jeg drister meg til å spørre om tyskeren kunne tatt det tidlige baklengsmålet? Ja, det er kloss hold, ja, det går fort, men avslutningen er ikke supert plassert av Williams. Ellers har ter Stegen god kontroll bak og er også dyktig i frispillingen bakfra. Må dog plukke nok en ball ut av nettet helt mot tampen av kampen, men kan med godt grunnlag klandre kapteinen for den.

Sergiño Dest: (4) Er mye med fremover og en viktig brikke til at Dembélé også fungerer så godt da de samarbeider godt sammen. Amerikaneren spiller seg stadig mer inn i Barça-spillestilen og ser ut til å passe godt inn i laget i dag. Blir byttet ut etter 75 min.

Ronald Araújo: (4+) Hans fart og styrke er viktig i dag, spesielt for å hamle opp med fysikken til Iñaki Williams, selv om det ikke var noen i forsvaret som fulgte med på hans 1–0-scoring. Spiller en god kamp i dag og det trengte vi. Absolutt oppe og snuser på en femmer.

Clément Lenglet: (2) Har vært langt unna sin beste form denne sesongen, og blir haltende etter i dag også.

Jordi Alba: (4+) På sedvanlig vis mye med framover, og det fungerer godt når han også er så sterk i presset og gjennvinningsspillet.

Frenkie de Jong: (5) Er meget dyktig til å finne de ledige rommene framover i banen, og viser det med et kremeksempel på 1–1-scoringen hvor han noterer seg for en målgivende. Forsvinner litt utover i kampen, men presterer jevnt over svært godt.

Sergio Busquets: (3) Spiller en kamp helt på det jevne i kveld. Har en tendens til å bli litt aleine på midten de gangene Barcelona mister ballen og de Jong har gått på offensive løp. Det er naturligvis et taktisk aspekt fremfor det prestasjonsmessige, men det skaper ikke gode utgangspunkt for Busi i den defensive delen av spillet.

Lionel Messi: (5+ BB) Det er vel knapt noe som er så gledelig å se som en lykkelig og påskrudd Lionel Messi – og det fikk vi se i dag. Pasningen hans på utligningen er ordentlig drøy, 2–1-scoringen ligner gode gamle dager, er svært nære sitt andre da han dundret ballen i krysstanga fra 20 meter, fikk sitt andre bare minutter senere med en god avslutning, har nok et stangskudd like etter – fantastisk gjennomført kamp av vår nummer 10 som skaffer oss denne seieren på egenhånd. Gjør det dog mer spennende enn nødvendig da han praktisk talt gir Bilbao deres andre mål på tampen av kampen. Heldigvis overskygger dagens prestasjon den tabben så til de grader! Banens beste.

Pedri: (5) At denne gutten nylig har fylt 18 år er nesten ikke til å tro. Bare i førsteomgang er han den som løp mest av samtlige på banen, noterte seg for sin andre scoring i La Liga og vartet opp med en nydelig målgivende til Messi. Er nære ved å servere Messi sin andre scoring, men stanga stod i veien. I det hele tatt er det svært imponerende det Pedri holder på med der ute, både i samspillet med lagkameratene, i presset og gjennvinningsfasen, og det kreative i siste tredjedel. For en diamant!

Ousmane Dembélé: (4+) Virket svært påskrudd tidlig i kampen og var heller ikke langt unna å få en scoring ved et par anledninger. Veldig lovende tendenser fra franskmannen som fikk spille de første 75 minuttene.

Antoine Griezmann: (4) Spiller en grei kamp i dag Greizmann. Noterer seg også for en målgivende.

Innbyttere

Martin Braithwaite: (N/A) Ikke nok spilletid.

Óscar Mingueza: (N/A) Ikke nok spilletid.