Selv om de kom bakpå tar Barcelona tre oppskriftsmessige poeng.
Med seier til Atlético i kampen før var det viktig for Barcelona å vinne i kveld, og opprettholde luken sin på syv poeng. Med en viktig Champions League-kamp til uka var kampen i kveld en typisk fallgruve, og det startet verst mulig for Barcelona. Real Madrid-produktet De Thomas ble spilt igjennom på en kontring, og ble aldri satt skikkelig under press. Det gav han god tid til å hamre inn 0–1 til bortelaget.
En av de som kanskje kunne klandres mest for målet i mot var Piqué, som aldri kom skikkelig opp i mann. Haldigvis gjorde Piqué det godt igjen rett før pause. Stopperen fikk gå opp helt upresset på et innslått frispark fra Messi, og stanget inn utlikningen. Dermed var lagene like langt til pause.

Punktering i andre omgang

Da kampen skulle sparkes i gang etter hvilen ble Dembélé satt inn for Athur, og Coutinho dyttet ned i midtbaneleddet. Et godt bytte av Valverde, ettersom Coutinho ikke fikk ødelagt like mye fremover da han ble liggende dypere i banen. Men det beste ved byttet var farten Dembélé tilførte med en gang han kom inn. Den farten ble avgjørende da Barcelona spilte seg fint frem på høyresiden, etter å ha spilt opp på franskmannen som gikk i brudd. Ballen endte til slutt opp hos Suáres, som fastsatte resultatet til 3–1.
I mellomtiden hadde Messi ordnet 2–1 på straffe, og fikk med seg både mål og målgivende fra kampen.
Med tre poeng i boks rettes fokus på onsdagens kamp mot Lyon.

Vurderinger

Ter Stegen (4): Får lite å gjøre i kveld, men en av de første involveringene til tyskeren er å plukke en ball ut av eget nett. Hverken svakt eller sterkt på baklengsmålet, og ellers en kamp på det jevne.
Semedo (5): Jobber opp og ned langs siden. Bør nok være mer kynisk på 0–1 og gå i mann, men eventuell skyld her tilegnes mest Piqué. Gjør en viktig jobb i å holde offensiv bredde når Messi drifter inn i banen, og rekker hjem i forsvar.
Piqué (4): Lukter på femmeren her, men får trekk for involveringen på 0–1. Ligger i passivt press på De Tomas, men blir borte i situasjonen når han får hjelp av Semedo. Gjør opp for det med en viktig utlikning, og er ellers god i kampen.
Umtiti (4): Gjør en god figur i forsvar mot et lag som skaper lite. Er ikke veldig avgjørende hverken positivt eller negativt, og i en kamp som dette er det helt greit.
Alba (4): Løper utrettelig som vanlig, men havner ofte litt bakpå i forsvar. Blir ikke like avgjørende, ettersom mye av venstresiden blir ødelagt av Coutinho i første omgang, og kommer ikke til sin rett i andre omgang.
Arthur (5): Blir spart etter pause, etter å ha vært god i første omgang. Slår flere lange, gode pasninger, dikterer tempo og vinner tilbake ballen flere ganger. Vi tar gjerne mer av dette mot Lyon.
Sergio (3): Ofte på sitt beste når han er «uslynlig» i kamper, men i dag er ikke en av de. Gjør en grei kamp, bryter opp for Rayo flere ganger, men blir litt lite involvert i spillet. Ute av posisjon på 0–1 som lar Rayo spille opp på sin venstre side, skjønt målet kommer rett fra balltap fra laget. Helt ok kamp.
Vidal (4): Er ikke ment til å være den kreative på midten, men utfyller i dag rollen sin som ballvinner godt. Jobber bra, vinner igjen ballen flere ganger og gjør en viktig jobb for laget, uten å skinne.
Messi (5 BB): Scorer på straffe, og er nærme flere ganger i åpent spill. Dikterer spill, skaper sjanser, og selv om han ikke er på sitt eget toppnivå i kveld er han fremdeles klart best på banen.
Suárez (5): Spiller seg opp i kampen, og ender med å sette spikeren i kista i andre omgang. Viser at han har mer å gå på, i likhet med flere på laget, men gjør det som trengs i en oppskriftsmessig seier. Skjønt det som holder til en femmer på børsen i kveld holder muligens ikke til samme karakter mot Lyon til uka.
Coutinho (1): En ny dårlig kamp av pengesluket. Bryter opp spillet ved å ta pasninger som ikke er ment for han eller bruker lang tid med ball, mister ballen mye og virker ute av det. Mer usynlig når han dyttes ned i midtbanen etter pause, noe som dessverre er en forbedring.

Dembélé (5): Gir Barcelona en ny dimensjon med en gang han kommer innpå. God i det oppbyggende spillet på 3–1, og er nok tilbake fra start mot Lyon.
Rakitic (5): Kommer inn og gjør en knalljobb på den korte tiden han er inne. Jobber hardt, skaper stabilitet på midtbanen. Et allerede veldig godt innhopp krones med målgivend til Suárez på 3–1.
Malcom (N/A): For vurderingsgrunnlag.